vacunar-se o no vacunar-se?

Tots hem sentit a parlar de les vacunes, però sabem exactament què són i per a què serveixen? Probablement, conèixer què són i la seva utilitat pot ajudar a decidir si és convenient vacunar-se o no.

 

A finals del segle XVIII, un metge anglès anomenat Edward Jenner va tractar una lletera que creia que estava protegida contra la verola humana perquè ja havia contret la verola vacuna. El metge va decidir provar la hipòtesi i va inocular un nen de vuit anys d’edat amb matèria extreta d’una llaga de verola vacuna. El nen va  patir una reacció local i es va sentir malament durant diversos dies, però es va recuperar totalment. Més endavant, el metge va  inocular el nen amb matèria presa d’una llaga fresca de verola humana. El nen es va mantenir sa, amb la qual cosa Jenner va demostrar que la matèria de la verola vacuna havia brindat protecció contra la verola humana.

 

Per tant, podem deduir que una vacuna és una preparació que s’obté a partir d’un microorganisme o un dels seus derivats. Quan s’administra, proporciona una informació a l’organisme i el capacita per poder-se defensar contra una infecció determinada. Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha, però, vacunes que combinades protegeixen de més d’una malaltia: són diverses vacunes juntes en un sol preparat. Les vacunes es fabriquen a partir d’antígens, que és una molècula que pot induir a la formació de defenses, ja que el sistema immunitari el reconeix com una amenaça.

 

Gràcies a les vacunes, s’han pogut eradicar moltes malalties infeccioses que fa uns anys produïen grans epidèmies i morts, com per exemple la verola. Algunes d’aquestes malalties poden produir seqüeles importants o fins i tot la mort, per això és tan important vacunar-se i evitar patir la malaltia.

 

Actualment, com tots sabem, hi ha un coronavirus (SARS-CoV- 2) que causa la malaltia de la COVID-19, malaltia que s’ha escampat fins a convertir-se en una pandèmia que ha dificultat les nostres vides. Perquè necessitem tornar a la normalitat, la comunitat científica ha creat diverses vacunes per prevenir el virus. Un cop testades i aprovades, s’ha començat la seva producció massiva i s’ha iniciat la campanya de vacunació. L’objectiu de la campanya de vacunació és arribar a tota la ciutadania amb la finalitat de protegir-la i immunitzar-la contra la COVID-19. En funció del risc d’agafar i transmetre la malaltia o de l’impacte econòmic que el seu contagi pot tenir dins la societat, es prioritzen determinats col·lectius a l’hora de vacunar-los.

 

El Govern Espanyol compta amb un pla de vacunació que estableix tres etapes i quinze grups de vacunació. La primera etapa  va començar el 27 de desembre de 2020 amb una durada de dotze setmanes i dirigida als residents i al personal sanitari i sociosanitari que treballa a residències de persones grans i atenció a grans dependents. La segona etapa va començar la segona setmana de febrer de 2021, en paral·lel amb la primera etapa, i està dirigida al personal de primera línia a l'àmbit sanitari i sociosanitari i als col·lectius considerats essencials. La tercera etapa està prevista per l’estiu, i servirà per cobrir la resta de grups. És quan es preveu una vacunació massiva de la població.

 

 

En general, l’ordre de vacunació seguirà l’ordre dels diferents grups anant dels més vulnerables als que ho són menys. El grups de vacunació són els següents:

 

Personal sanitari i sociosanitari

Residents de residències de gent gran

Persones de més de 65 anys

Persones amb discapacitat

Col·lectius de risc

Persones que viuen o treballen en entorns tancats

Població vulnerable per la seva situació econòmica

Persones amb feines essencials

Personal docent

Infants

Adolescents (de més de 16 anys)

Adults

Població de zones d’alta incidència

Embarassades i mares de lactants

Les persones que ja han passat la Covid-19 i tenen anticossos

Hem de tenir en compte que les vacunes poden tenir efectes secundaris que afecten de forma diferent segons les persones: algunes poden patir efectes lleus i passatgers, i d’altres en poden patir de més greus.  

Hi ha qui té por de vacunar-se perquè no sap com l’afectarà a ella, però realment, si algú no vol vacunar-se, posa en risc tothom del seu entorn i a tota una població que no se sap com n’és de vulnerable perquè, atès que és un  virus nou, es desconeix fins a quin grau són susceptibles de patir la versió més greu de la malaltia.

 

 Finalment, en la meva opinió, considero que ens hem de vacunar perquè, per una banda, tot i els riscos que poden suposar els efectes secundaris, hi ha el benefici col·lectiu; i per una altra banda,  de moment i segons les estadístiques, encara és més arriscat patir el virus (no oblidem que només en aquest país el nombre de morts per causa de la COVID-19 passa de 21.000) que no pas els riscos que els efectes secundaris suposen. 

Vacunar-se suposa frenar la pandèmia i protegir els més febles i a tots aquells que són susceptibles de patir conseqüències greus o fatals; i, a més, tenir una vacuna base que, aplicant-li alguna modificació, serà efectiva per les possibles –probables- mutacions del virus en els següents anys.  


CURS 2020 - 2021

La Revista de l'Institut Joan Guinjoan